PETISYEN BANTAHAN TERHADAP RM72.00 YANG MEMBEBANKAN PELAJAR KEDIAMAN SISWA JAYA UTMKL

4 12 2007

  KEDIAMAN SISWA JAYA UTM CITY CAMPUS 18 November 2007- Satu petisyen bantahan telah dikeluarkan oleh Majlis Perwakilan Pelajar 2007/2008 yang diketuai oleh Mohd Azami Bin Zokerefli sebagai Naib Presiden MPPUTMKL bagi membantah satu pekeliling pelajar yang telah dikeluarkan oleh pihak pentadbiran Kediaman Siswa Jaya.

Bantahan yang dikemukakan adalah mengenai syarat-syarat yang dikenakan terhadap penyewaan bilik semasa cuti semesta yang sebelum ini tidak pernah diwujudkan. Tambahan pula yuran penyewaan yang dikenakan adalah sebanyak RM2.00 perhari. Ini bermakna pelajar perlu membayar sebanyak RM72.00 iaitu selama 36 hari.

Undang undang yang tidak pernah dilaksanakan ini bukan sahaja memeranjatkan pelajar, tetapi menjadi satu bebanan kepada pelajar yang mendiami kediaman ini. Notis yang dikeluarkan juga adalah terlalu lambat dan menyebabkan pelajar disini berfikir panjang untuk membayar sewa tersebut. Keadaan ini menimbulkan ketidakpuashatian pelajar-pelajar khasnya yang tinggal dikediaman siswa jaya.

Pekeliling yang dikeluarkan juga menjadi tanda tanya, apabila pekeliling itu tidak diketahui oleh pihak HEP, Pengarah kampus dan jabatan-jabatan lain yang perlu dirujuk sebelum pekeliling boleh dikeluarkan untuk tindakan lanjut.

Namun begitu surat bantahan serta petisyen bantahan telah dikeluarkan bagi membantah undang-undang yang dikatakan tidak relevan itu. Surat bantahan telah dihantar pada keesokan harinya setelah mendapat tandatangan majority pelajar yang membantah harga penyewaan tersebut.

Setelah perundingan dilakukan oleh MPPUTMKL, pengetua telah bersetuju untuk tidak mengenakan bayaran kepada pelajar-pelajar seperti sebelum ini.

Namun begitu, setelah pihak MPP membawa harapan besar pelajar Kediaman Siswa Jaya untuk tidak dikenakan bayaran menjadi hampa apabila pengetua Kediaman Siswa Jaya, Encik Noh Mohammad Adlan Bin Mohd Noh cakap tak serupa bikin.

Kekecewaan ini berlaku apabila satu pekeliling pelajar dikeluarkan sekali lagi pada 21 November 2007 di atas pengesahan pengetua kediaman ini yang menyatakan bayaran tetap dikenakan iaitu sebanyak RM15.00. Kekecewaan mula bertandang di dalam hati pelajar kadiaman ini. Janji-janji manis yang dihamburkan dihadapan MPP untuk tidak dikenakan bayaran adalah omong-omong kosong belaka.

Kerakusan pihak pengurusan Kediaman Siswa Jaya untuk memperolehi wang telah menyebabkan pelajar menjadi tertekan. Beginikah yang dikatakan menolong pelajar? Mereka sebenarnya bukanlah tidak mengetahui bahawa pelajar tidak mempunyai kewangan yang cukup untuk menampung kehidupan seharian mereka. Pelajar adalah pelajar bukannya pekerja yang dibayar gaji setiap bulan.

Sedarkah mereka akan hakikat ini? Pentadbiran Kediaman Siswa Jaya yang diketuai oleh Encik Noh Mohammad Adlan Bin Mohd Noh nampaknya membebankan pelajar sekaligus mengganggu konstrentasi pelajar didalam pelajaran mereka.

Kewibawaan pelajar nampaknya telah diperlekehkan oleh pihak pengurusan Kediaman Siswa Jaya. Namun begitu, keberanian pelajar untuk membantah dengan menurunkan tandatangan di atas kertas petisyen merupakan satu titik permulaan bagi kebangkitan mahasiswa di UTMKL sebenarnya.

Oleh itu, mahasiswa juga disarankan agar tidak takut untuk menolak undang-undang yang tidak relaven. Walaupun masalah ini tidak selesai sepenuhnya, namun marilah sama-sama mahasiswa UTMKL untuk berjuang menuntut hak kita sebagai mahasiswa dan bukannya hanya menjadi pak turut ataupun bagai lembu yang dicucuk hidungnya yang hanya menurut kata-kata dan undang-undang yang bercanggah.

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: