Gambar Kebesaran Allah…

11 09 2007

artikel ini ana dapat dari seorang sahabat ana.. sememangnya Allah telah banyak menunjukkan kebesarannya.. tapi malangnya kita sebagai insan sering lupa dan lalai. semoga kita ambil manfaat

Kalimah ‘Allah’ In The Sky of Putrajaya [3 Photos]
Assalamualaikum. .
Hari tu, malam 18hb Ogos 2007, sempena Pertandingan Bunga Api Antarabangsa Putrajaya, aku ada shoots dalam 26 frame gambar.

Masa shoots yang ke 13, aku perasan akan pembentukan awan2 kumulus nipis sedang berarak di langit.. kemungkinan dihembus oleh angin sepoi2 bahasa di atas langit tu. Tapi, bila aku perhatikan betul2 ke dalam skrin LCD digital kamera aku, aku terperasan bahawa, awan2 yang berarak tersebut seolah-olah sedang membentuk satu corak yang sangat ‘familiar’.. bila aku amat-amati, aku suspek.. awan2 tersebut sedang membentuk sebuah kalimah..

Tanpa berlengah, aku terus membetulkan keadaan kamera dan tripod aku. Seterusnya, aku ambik satu lagi shoot (frame ke 14). Kemudian setelah aku check balik gambar tu, aku decide utk ambik satu lagi shoot iaitu shoot yang ketiga (frame ke 15).. dan kali ni, bila aku tengok ke skrin LCD digital kamera aku.. gambar tu memang yang terbaik dari segi komposisinya. .. sequal bagi ketiga2 frame tersebut ialah selang seminit, maksudnya gambar2 di ambil pada pukul 8.57 pm, 8.58 pm dan 8.59 pm…

Aku dah cuba utk share perkara ni dengan Utusan dan Berita Harian, masa on the way ke lecture aku semalam.. tapi hari nie (20hb August 2007) nampaknya tak keluar pun.. tak kisahlah tu.. cuma aku rasa elok juga kalau aku boleh share gambar2 ni dengan korang… kerana pada pendapat aku, awan yang berarak itu telah membentuk kalimah ‘Allah’ dalam tulisan Arab..

Sesuai dgn pertunjukan bunga api tersebut, mungkin Allah hendakkan kita semua bersyukur ke atas nikmat-nikmat- Nya..

Kepada sesiapa yang tak nampak tu, anggaplah perkara ni sebagai satu kebetulan sahaja..

Perhatikanlah gambar2 yang aku attachkan ni.. ” )

Free Image Hosting at www.ImageShack.us13th-Frame. 8.57 pm.

I noticed a familiar shape of an Arabic wording, the word ‘Allah’ came across my mind. I was already prepared for the fireworks show. My compact digital camera was attached to a tripod and the camera mode was set into ‘fireworks’ mode. So, it was not difficult to instantly shoot this extraordinary clouds form.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us14th-Frame. 8.58 pm.

After looking into the photo result, I was dissatisfied with the composition. I thought it could be better if I adjust a bit of my camera position. As you could see above, the composition still need minor adjustment. So again, I made another minor move to get the ‘very’ best of composition result.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us15th-Frame. 8.59pm.


Here it goes. This was the best composition that I had captured. The forming of this Kalimah happened within less than five minutes. It was then dissappeared as the clouds had freely, slowly move on and shifted by the blowing winds in the sky.


Details of Photo;

Shoots during the night of Putrajaya International Fireworks Competition 2007.

Time: 8.59 pm. Date: 18th August 2007. Location: Putrajaya, Kuala Lumpur .

Camera: Olympus FE-190. Shooting Mode: Fireworks with tripod.

Photographed by: Saharudin Bin Mohd Dan (
din9911@yahoo. com)


[PS: Well, somehow I think I am a bit lucky and has been blessed by Him. First, because of my hobbies to shoot photos and share it with my friends ” ).. Secondly, maybe because of the Asma-Alhusna, the song of 99th Beautiful Names of Allah, that I’ve memorized and always sing it while I am driving in my car.. or thirdly, it could be the other way around.. Wallahualam. ] [WINDOWS-1252? ]


[Ya Allah Ya Tuhanku, Ampunkanlah kami..]


“..Untuk tambahan, malam tu aku ada sekali kat sana dgn Atok… tetiba dapat call (hp Atok) dari Tobak, tapi aku yang jawab. So bila Tobak mentioned pasal shoot yg dia dapat, aku terus dongak ke langit. Memang aku nampak awan tersebut. Tapi yg aku nampak hanya awan yang bercorak garis-garis. Bermakna aku terlambat beberapa ketika sahaja. In juga bermakna, rezeki untuk Allah tunjukkan kebesaranNya hanya diberikan kepada Tobak pada malam itu. Bila Tobak tunjuk gambar tu, memang sahih apa yg dia shoot disebabkan aku pun masih dapat lihat bayangan garisan Cuma aku tak dapat lihat kalimah itu sendiri. Allahuakbar. .. sesenungguhnya Allah yang Maha Mengetahui setiap sesuatu yang Dia mahu tunjukkan. [WINDOWS-1252? ]
Cuma, apa yang aku boleh katakana, kejadian ini berlaku beberapa minit selepas azan Isyak…. Aku pada masa tu, aku berada di perkarangan Masjid Putrajaya. Tapi bila azan, aku tidak pun menyahut seruannya. Takut tertinggal bunga api…. tapi itulah yang Allah tunjukkan esp untuk org yang macam aku. Suka lengahkan seruannya… . Maka perkara seperti inilah yang harus kita nilai semula… Kekuasaan Allah… rezeki Allah… rahmat Allah… segalanya… yg diberikan kepada kita. Cuma kita sendiri yang dapat menilai samada kita ingat atau lupa. Maha Suci Allah… Allah Yang Maha Besar… terima kasih untuk Tobak yang sudi berkongsi keajaiban & kekuasaan Allah ini… [WINDOWS-1252? ]

p/s: Andaikata kita dipanggil pulang sekarang ini, adakah kita telah bersedia… ” ~ Achmat.


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: