Menangani sebuah Krisis Kefahaman

17 04 2007

Muqaddimah

Jawapan kepada persoalan ini adalah suatu perjuangan yang perlu diisytiharkan dengan prinsip dan keyakinan , justeru ia bukan penyertaan politik parti dan kuasa .

Seorang yang beriman wajib berjihad mempertahankan syariat Allah dan memelihara maruah ummah dari ancaman musuh .

Parti Islam Semalaysia (PAS) merupakan platform untuk melunaskan tanggungjawab tersebut

Kenapa??

“Dan hendaklah ada di antara kamu satu puak yang menyeru (berdakwah) kepada kebajikan (mengembangkan Islam), dan menyuruh berbuat segala perkara yang baik, serta melarang daripada segala yang salah (buruk dan keji). Dan mereka yang bersifat demikian ialah orang-orang yang berjaya.”
( Ali – Imraan – 104 )

CIRI – CIRI PLATFORM JIHAD YANG WAJIB DISERTAI .

Jamaah yang menyakini bahawa Islam adalah satu – satunya kekuatan yang dapat membangunkan semula ummah , juga kembali membebaskan golongan musthad’afin dan menyelamatkan dunia daripada kehancuran Jamaah yang lahir dari kesedaran sendiri , tidak dipengaruhi oleh mana – mana pihak samaada timur mahupun barat .

Lahirnya kerana tuntutan Al – Quran dan Sunnah . Jamaah yang meyakini kesejagatan Islam dan memperjuangkannya secara menyeluruh .

Jamaah yang memperjuangkan kebenaran secara amali ( tidak hanya teori semata – mata ) dan sanggup terjun ke medan daawah sekalipun mengambil risiko yang tinggi . Jamaah yang terdapat padanya keperibadian hizbullah .

>“Wahai orang-orang yang beriman! Sesiapa di antara kamu berpaling tadah dari ugamanya (jadi murtad), maka Allah akan mendatangkan suatu kaum yang Ia kasihkan mereka dan mereka juga kasihkan Dia; mereka pula bersifat lemah-lembut terhadap orang-orang yang beriman dan berlaku tegas gagah terhadap orang-orang kafir, mereka berjuang dengan bersungguh-sungguh pada jalan Allah, dan mereka tidak takut kepada celaan orang yang mencela. Yang demikian itu adalah limpah kurnia Allah yang diberikanNya kepada sesiapa yang dikehendakiNya; kerana Allah Maha Luas limpah kurniaNya, lagi Meliputi PengetahuanNya. Sesungguhnya Penolong kamu hanyalah Allah, dan RasulNya, serta orang-orang yang beriman, yang mendirikan sembahyang, dan menunaikan zakat, sedang mereka rukuk (tunduk menjunjung perintah Allah). Dan sesiapa yang menjadikan Allah dan rasulnya serta orang-orang yang beriman itu penolongnya (maka berjayalah dia), kerana sesungguhnya golongan (yang berpegang kepada ugama) Allah, itulah yang tetap menang.”
( Al Maidah – 54 – 56 )

Cintakan Allah dan Allah cintakan mereka.Merendah diri sesama mukmin. Bersikap tegas terhadap orang – orang kafir. Berjihad di jalan Allah tanpa takut pada celaan orang yang mencela Wala’ kapada Allah , rasul dan orang – orang yang beriman Mendirikan solat , menunaikan zakat dan senantiasa ruku` kepada Allah.

“Kesudahannya Kami jadikan engkau (wahai Muhammad dan utuskan engkau) menjalankan satu Syariat (yang cukup lengkap) dari hukum-hukum ugama; maka turutlah Syariat itu, dan janganlah engkau menurut hawa nafsu orang-orang yang tidak mengetahui (perkara yang benar)”
( Al Jathiyaah – 18 )

Saya menyertai PAS kerana ………

• PAS bersifat Rabbani dan syumul .

Rabbani : • Islam sebagai dasar perjuangan. • Bercita – cita menegakkan Daulah Islamiyyah dan melaksanakan hukum -hakam Allah. Mempertahankan kesucian Islam serta kemerdekaan dan kedaulatan negara .

Syumul : Memperjuangkan Syariah Islamiyyah yang merangkumi aspek politik , perundangan , hukum , sistem kemasyarakatan , pembangunan , ekonomi , hubungan antarabangsa , akhlak , tentera , pendidikan dan ehwal yang berkaitan dengan keperluan hidup manusia Membentuk tasawwur Islami yang jelas merangkai kehidupan di dunia dengan akhirat .

• PAS sebagai Harakah Islamiyyah dan parti politik Islam . •

 Islam sewajibnya diperjuangkan , pembentukkan Harakah Islamiyyah adalah untuk menunaikan kewajiban tersebut . • Kuasa politik adalah keperluan asas dan mutlak bagi merealisasikan perundangan Islam dan pembentukkan perlembagaannya . • Mengambil ruang dalam sistem demokrasi berparlimen yang membenarkan penubuhan parti politik dan aktiviti penerangannya .Mengambil pendekatan perjuangan yang selamat dan aman .

Disediakan oleh :
Haji Nasrudin bin Hj. Hassan At Tantawi Setiausaha Lajnah Tarbiyyah Dan Latihan Kepimpinan DPPP

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: